Het Hertenkamp aan de Jagerslaan in Wassenaar is onderdeel van het Natura 2000 gebied Meijendel & Berkheide. Een gebied waar je kan wandelen, de natuur kan fotograferen, talloze herten en wilde paarden tegen het lijf kan lopen, maar vooral kan genieten van het feit dat er binnen de gemeentegrens van Wassenaar zo’n mooi beschermd natuur gebied voor iedereen toegankelijk is.

Historie Hertenkamp Wassenaar
Prins Frederik, de zoon van koning Willem I, eigenaar van ‘Het Huis de Pauw’ (het tegenwoordige stadhuis van Wassenaar) kocht in 1846 het landgoed Backershagen. Later verwierf de prins ook het landgoed Groot-Haesebroek en de Horsten. Zo creëerde hij een omvangrijk jachtgebied. Hardstenen grenspalen met daarop de tekst: “Eigen Jagt van Z.K.H. Prins Frederik “ kom je nog op verschillende plaatsen in het gebied tegen.

Hardstenen grenspalen jachtgebied prins Frederik Jagerslaan Wassenaar. Deze staat op de hoek van het perceel Jagerslaan Zuid 13, wat grenst aan het Hertenkamp aan de Jagerslaan
Prins Frederik liet er in 1860 een huis bouwen voor zijn jachtopziener. Dat huis is inmiddels op de toegangspoort na gesloopt. Op de pilaar bij de toegang staat nog altijd het gegoten beeld van een hert. Deze toegangspoort tot het Hertenkamp is onlangs feestelijk heropend na een grondige restauratie.
De Prins heeft vóór zijn dood in 1881 het landgoed verkocht aan baron van Pallandt, de eigenaar van het naastgelegen landgoed Duinrell. Van Pallandt liet rond 1890 het duin afgraven en verkocht het zand voor de huizenbouw in Den Haag. Op het geëgaliseerde duinterrein werden eerst enige tijd groenten geteeld. Later is het in gebruik genomen voor de bollenteelt.
Hertenkamp van Bollenteelt naar Natuur- en Waterwingebied
Het gebied is tot 1999 gebruikt voor de bloem bollenteelt. Het bollenveld bestond uit een aantal percelen omgeven door sloten. De scheidingssloot tussen attractiepark Duinrell en De Hertenkamp werd gebruikt om water naar het landgoed Duinrell te transporteren. Uit de hoge binnenduinrand kwelt water via een duinbeek door een vochtig bos van elzen en berken, een broekbos.
Deze bollenteelt liet zich niet meer verenigen met de bescherming als waterwingebied. De boeren werden uitgekocht en in 2002 en 2003 is het terrein heringericht. Hierbij kwam de nadruk voor De Hertenkamp te liggen in het ontwikkelen van een natuurgebied met de focus op flora en fauna habitat.
Om twee redenen is op gegeven moment besloten om de bollenteelt te beëindigen. Enerzijds werd gevreesd voor vervuiling van het drinkwater door de bestrijdingsmiddelen die bij de bollenteelt worden gebruikt. Anderzijds was door het Pact van Teylingen besloten dat De Hertenkamp, De Klip en Lentevreugd weer omgevormd zouden worden tot natuurterrein. Het Pact van Teylingen is van oorsprong een manifest van en door de Duin- en Bollenstreek in het kader van de invulling van en het vormgeven aan haar toekomst. Tal van organisaties zoals de Provincie Zuid-Holland, de Gemeenten van de Bollenstreek, Dunea, het Hoogheemraadschap en Natuur- en Milieuverenigingen maken deel uit van het Pact van Teylingen.
De Hertenkamp aan de Jagerslaan te Wassenaar wordt beheerd door Dunea en is niet alleen een mooi natuurgebied en waterwingebied, maar ook onderdeel van het Natura 2000 project.